Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeşte în oameni!".

Activitățile proiectului



ACTIVITATEA 1
Activitatea de management


Constituirea echipei de management si a echipei de implementare; Formarea echipei de management; Stabilirea/elaborarea procedurilor de lucru; Raportarea (rapoarte tehnice si financiare, cereri de rambursare); Monitorizare; Audit.



ACTIVITATEA 2
Promovarea proiectului




ACTIVITATEA 3
Achiziţii


Activitatea presupune de asemenea achizitia de produse si servicii necesare in cadrul proiectului, cu respectarea prevederilor legale in domeniul achizitiilor publice (intocmire documentatii de atribuire, publicare anunt, evaluare/selectie oferte, incheierea / gestionarea contractelor etc.)



ACTIVITATEA 4
Identificarea şi selecţia grupului ţintă


In cadrul acestei activitati se va efectua o prospectare, in vederea identificarii potentialilor beneficiari directi din arealul sabilit si „delimitarea” grupului tinta din cadrul acestora (10 persoane din familii cu peste 2 copii, 16 persoane din familii monoparentale, 19 femei, 3 persoane din categoria persoane care trăiesc din venitul minim garantat, 9 persoane cu dizabilități, 3 persoane de etnie romă), 12 manageri ai structurilor economiei sociale – 12 specialisti care lucreaza in structurile economiei sociale.



ACTIVITATEA 5
Informarea şi consilierea persoanelor din grupul ţintă


In aceasta activitate se vor consilia persoanele din grupul tinta (84 persoane) pentru identificarea competentelor, nevoilor si asteptarilor lor de la piata fortei de munca.



ACTIVITATEA 6
Dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare profesională


Programele de formare ce se dezvolta vor avea module de egalitate de sanse si de gen, dezvoltare durabila si protectia mediului. Vor fi derulate cursuri de formare pentru personalul SES, inclusiv persoanele din grupurile vulnerabile, in functie de nevoile de formare identificate la acestia. Se au in vedere doua categorii de cursuri.Pe de o parte cursuri de formare care sa conduca la imbunatatirea competentelor necesare derularii activitatii SES, ca de exemplu: competente IT. Cea de a doua categorie de cursuri este reprezentata de cursurile la care angajatii SES vor participa in mod individual pe perioada de la momentul infiintarii pana la finalul perioadei de implementare a proiectului.


Curs manager întreprinderi sociale, care se adresează unui număr de 15 persoane implicate in activitati cu caracter social, in cadrul proiectelor cu finantare nerambursabila, pe care Municipiul Alba Iulia, le implementeaza, in calitate de Beneficiar sau Partener.



ACTIVITATEA 7
Infiinţarea şi dezvoltarea intreprinderilor sociale


Vor fi infiintate 12 noi SES de catre partenerii nationali, dintre care 5 in mediul rural, cu personalitate juridica distincta, organizate sub forma unor SRL-uri sau ONG Cele 12 SES vor fi situate in 3 regiuni: Bucuresti-Ilfov, Centru, Vest. Obiectul de activitate al intreprinderilor sociale nou infiintate are legatura cu specificul regiunilor in care se implementeaza proiectul.
Astfel:
Partenerul 1 va dezvolta doua structuri sociale: o entitate Centru integrat: Kinetoterapie, Logopedie, Psihoterapie in Bucuresti si o entitate de productie publicitara in jud Ilfov.
Partenerul 2 va dezvolta trei entitati sociale ce vor avea ca obiect de activitate nutritia in mediul urban),
Partenerul 3 va dezvolta 4 entitati sociale: o agentie de turism (in mediul urban), o firma de productie publicitara si organizare de evenimente (in mediul rural), un centru de terapie si nutritie in zona urbana, in municipiul Alba Iulia si o firma care ofera servicii in constructii situata in mediul rural.
Partenerul 4 va dezvolta trei entitati sociale: o firma care ofera serv in constructii situata in mediul rural, o firma care produce ambalaje din carton situata in mediul rural si o firma care ofera servicii foto si video situata tot in mediul rural. Activitatea presupune infiintarea celor 12 SES, angajarea personalului, inchirierea si dotarea corespunzatoare a spatiilor, inregistrarea activitatii economice la organul fiscal ca platitor de impozit de profit, sprijin pentru organizarea activitatii si consolidarea capacitatii de a furniza produse/servicii. Fiecare intreprindere sociala va avea un brand propriu si un site aferent.
Acestea vor fi dezvoltate in cadrul proiectului si le va ajuta sa isi poata dezvolta strategia de marketing.



ACTIVITATEA 8
Schimb de bune practici în domeniul incluziunii sociale şi economiei sociale


In cadrul aceastei activitati 24 persoane, dintre managerii inteprinderilor sociale infiintate sau reprezentanti ai acestora, si reprezentantii partenerilor implicati in proiect, vor beneficia de un stagiu de mobilitate transnationala la partenerul din Portugalia. Stagiul de mobilitate transnationalase va desfasura pe parcursul a cate 7 zile. In cadrul acestui schimb de bune practici vor vizita structuri ale economiei din Portugalia similare celor care se vor infiinta in cadrul proiectului, vor participa la ateliere de lucru. Ateliere de lucru vor aborda teme precum parteneriatul intre SES si autoritatile publice, planificarea si dezvoltarea activitatii SES etc. Vor avea loc 2 ateliere de lucru cu durata de doua zile/atelier. Dupa infiintarea intreprinderilor sociale, expertii de la partenerul transnational vor veni in Romania pentru a acorda asistenta in planificarea si dezvoltarea afacerii SES-urilor si pentru a realiza unui ghid de bune practici in economie sociala pornind de la experienta si knowhow-ul portughez, coroborat cu specificul economiei din Romania.


Acest ghid realizat impreuna cu managerii intreprinderilor sociale nou create, va reprezenta baza in realizarea strategiiilor consolidarii structurilor de economie sociala.




Program: FONDUL SOCIAL EUROPEAN. Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Axa prioritară 6 "Promovarea incluziunii sociale". Domeniul major de intervenţie 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale".
Titlul: Dezvoltarea comunităţilor locale prin economie socială / ID: 147960
Contract: POSDRU / 173 / 6.1 / S / 147960
Beneficiar: Municipiul Alba Iulia
Parteneri: Asociaţia E.F.E.C.T. / Asociaţia Oameni Sănătoşi / Asociaţia Start Carieră / S.C. N&D Andra Oil S.R.L. / ACPDA - Associaco Cultural Porto d'Artes